středa 24. září 2014

Dýně s cuketovo-pórkovým svítkem

Dýně s cuketovo-pórkovým svítkem
Když jsem dnes v zelenině uviděla dýni, potom jsem si všimla české cukety a pórku, bylo mi hned jasné co bude dnes za recept. Dýně s cuketovo-pórkovým svítkem vypadá vážně super, chutná super, ale hlavně je to zdravá večeře, která nezabere moc času. Dýni teď taky koupíte téměř všude a jako bonus je recept vymyšlený tak, že vám jedna menší dýně (v mém případě Hokaido) vystačí na svítek tak i na dýňovou polévku, která bude příště. Takže se máte na co těšit :)


Ingredience:

porce pro 3-4 osoby
  • 400 g dýně (použila jsem Hokaido)
  • 1 pórek
  • 400 g cukety
  • 8 vajec
  • 1 lžíce olivového oleje (+ nějaký na vymazání)
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g eidamu
  • 2 stroužky česneku (není nutné)
  • sůl, pepř
dýně Hokaido, cuketa a pórek


Předehřejeme si troubu na 180 °C. Dýni omyjeme a rozkrojíme napůl. Lžící vydlabeme semínka, můžete jevyhodit a nebo si je nechat a upražit. Potom dýni škrabkou na brambory oloupeme. Oloupanou a vydlabanou dýni nakrájíme na asi tak 3 cm velké kostičky.


Vydlabaná semínka můžete ještě využít, takže je nemusíte vyhazovat

Nakrájenou dýni dáme do olejem vymazaného pekáčku (zapékací misky), přidáme lžíci olivového oleje a lžíci sójové omáčky. Dobře promísíme a dáme do trouby na 25 minut.


Dýni promísíme s olivovým olejem a sójovou omáčkou

Omyjeme pórek a nakrájíme ho na centimetrová kolečka (plátky u zelené části). Na pánvi si rozehřejeme olej a přidáme pórek. Cuketu si omyjeme, nakrájíme na větší kousky. Přidáme ji na pánev k pórku a opékáme asi 5 minut. 
Pórek pořádně omyjte!


Opečený pórek s cuketou
Takhle vypadá dýně po 25 minutách v troubě
Ve větší míse rozšleháme zakysanou smetanu s vajíčkem. Směs osolíme, opepříme a přidáme opečenou dýni a pórek s cuketou. Vše opatrně promícháme, aby se směs krásně spojila. 

Opatrně směs promícháme, aby se spojila

Směs nalijeme do předem vymazaného pekáčku/zapékací misky, klidně použijte tu, ve které jste opékali dýni, pokud je dostatečně velká. Dáme do trouby a pečeme na 180 °C asi 30 minut. 



Svítek vytáhneme z trouby až bude úplně propečený, takže se doba pečení může protáhnout třeba i o 15 minut. 

Svítek by po upečení měl mít krásnou zlatavou kůrku
Vytáhneme z trouby, naporcujeme a podáváme. Dobrou chuť!



Hotový svítek


Dýně s cuketovo-pórkovým svítkem

2 komentáře:

  1. Miluju polívku z hokaido :-) s kari a citronem :-) Káťa P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No citron mě tam dát nenapadlo, tak aspoň vím co mám příště vyzkoušet, děkuju :)

      Vymazat