![]() |
| Dýně s cuketovo-pórkovým svítkem |
Když jsem dnes v zelenině uviděla dýni, potom jsem si všimla české cukety a pórku, bylo mi hned jasné co bude dnes za recept. Dýně s cuketovo-pórkovým svítkem vypadá vážně super, chutná super, ale hlavně je to zdravá večeře, která nezabere moc času. Dýni teď taky koupíte téměř všude a jako bonus je recept vymyšlený tak, že vám jedna menší dýně (v mém případě Hokaido) vystačí na svítek tak i na dýňovou polévku, která bude příště. Takže se máte na co těšit :)
Ingredience:
porce pro 3-4 osoby
- 400 g dýně (použila jsem Hokaido)
- 1 pórek
- 400 g cukety
- 8 vajec
- 1 lžíce olivového oleje (+ nějaký na vymazání)
- 1 lžíce sojové omáčky
- 200 g zakysané smetany
- 100 g eidamu
- 2 stroužky česneku (není nutné)
- sůl, pepř
![]() |
| dýně Hokaido, cuketa a pórek |
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Dýni omyjeme a rozkrojíme napůl. Lžící vydlabeme semínka, můžete jevyhodit a nebo si je nechat a upražit. Potom dýni škrabkou na brambory oloupeme. Oloupanou a vydlabanou dýni nakrájíme na asi tak 3 cm velké kostičky.
![]() |
| Vydlabaná semínka můžete ještě využít, takže je nemusíte vyhazovat |
Nakrájenou dýni dáme do olejem vymazaného pekáčku (zapékací misky), přidáme lžíci olivového oleje a lžíci sójové omáčky. Dobře promísíme a dáme do trouby na 25 minut.
![]() |
| Dýni promísíme s olivovým olejem a sójovou omáčkou |
Omyjeme pórek a nakrájíme ho na centimetrová kolečka (plátky u zelené části). Na pánvi si rozehřejeme olej a přidáme pórek. Cuketu si omyjeme, nakrájíme na větší kousky. Přidáme ji na pánev k pórku a opékáme asi 5 minut.
![]() |
| Pórek pořádně omyjte! |
![]() |
| Opečený pórek s cuketou |
![]() |
| Takhle vypadá dýně po 25 minutách v troubě |
Ve větší míse rozšleháme zakysanou smetanu s vajíčkem. Směs osolíme, opepříme a přidáme opečenou dýni a pórek s cuketou. Vše opatrně promícháme, aby se směs krásně spojila.
![]() |
| Opatrně směs promícháme, aby se spojila |
Směs nalijeme do předem vymazaného pekáčku/zapékací misky, klidně použijte tu, ve které jste opékali dýni, pokud je dostatečně velká. Dáme do trouby a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
Svítek vytáhneme z trouby až bude úplně propečený, takže se doba pečení může protáhnout třeba i o 15 minut.
Vytáhneme z trouby, naporcujeme a podáváme. Dobrou chuť!












Miluju polívku z hokaido :-) s kari a citronem :-) Káťa P.
OdpovědětVymazatNo citron mě tam dát nenapadlo, tak aspoň vím co mám příště vyzkoušet, děkuju :)
Vymazat