úterý 9. září 2014

Kynutý koláč se švestkami a tvarohem

Kynutý koláč se švestkami a tvarohem
Omlouvám se za to, že jsem nepřidala recept už dřív. Dneska vám to, ale vynahradím. Během tohoto týdne vás čeká několik švestkových receptů a prvním z nich je kynutý koláč s tvarohem. Jde o trochu těžší recept, ale hlavně je to recept časově náročnější než recepty předchozí. Ale není se čeho bát, takže šup do obchodu pro kvasnice a hurá do toho!


Ingredience:

Těsto:

  • 100 g másla (já používám na pečení Heru, Stellu, ...)
  • 600 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 2 vejce
  • sůl

Náplň:

  • 500 g švestek
  • 250 g tvarohu (použila jsem ve stříbře, ale může být i vaničkový)
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr (ne vanilinový!)
  • 100 g másla (zase můžete nahradit Herou, Stellou, ...)
  • 180-200 g polohrubé mouky
  • 120 g moučkového cukru
Tohle všechno budete potřebovat

Nejdřív si připravíme kvásek. Do misky si nalijeme asi půlku mléka a dáme na chviličku ohřát do mikrovnky (max. 10 sekund). Mléko by mělo být vlažné ne horké, protože jinak byste na kvásek čekali marně. Do mléka přidáme asi 1/3 cukru a nadrobíme také kvasnice. Dáme stranou a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).
Kvasnice nadrobíme do oslazeného vlažného mléka
Mezitím si můžete navážit mouku, odpeckovat a rozpůlit švestky nebo si prostě jen pustit televizi. Vzešlý kvásek přidáme do mísy, do které jste si navážili mouku. Přidáme celá vejce, špetku soli a zbytek mléka i cukru. Rozpustíme máslo a přidáme ho do směsi. Do ruky vezmeme vařečku a těsto zpracováváme tak dlouho, dokud nebude hladké. Potom ho překryjeme utěrkou a necháme přibližně hodinu kynout.

Těsto zpracujeme dohladka a necháme hodinu kynout
Teď přichází čas na "náplň". Během kynutí byste měli stihnout si připravit švestky, posypku a tvarohovou směs na potření těsta. 
Posypku připravíme tak, že si dáme do mísy polohrubou mouku a moučkový cukr. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a mezi prsty prosypáváme, rozmělňujeme, drobíme a patláme dokud nevznikne promísená směs sypkého charakteru.


Změklé máslo nakrájíme na kousky

Takhle nějak vypadá posypka
Těsto je dobré potřít právě tvarohem, protože nebude působit tak vysušeně a navíc tvaroh a švestky je dokonalá kombinace. V misce smícháme tvaroh s jedním celým vejcem a vanilkovým cukrem. Věděli jste, že právě teď v ruce nedržíte vanilkový cukr, ale vanilinový. No jen se pořádně koukněte na obal a přečtěte si ho. Pokud si říkáte, že jediný rozdíl jsou 2 písmenka, mýlíte se. Když pytlíček otočíte a pozorněji se podíváte na složení, zjistíte, že vanilinový cukr se s vanilkou nikdy nepotkal. Proč tohle všechno povídání? No protože vanilkový cukr je prostě lepší než nějaký na prach rozemletý cukr s aromatickými přísadami. Jedinou nevýhodou vanilkového cukru je cena.

Tvarohová směs na potření těsta

Rozdíl není jenom v názvu, ale i v chuti...

...a hlavně ve složení










Jdeme do finále! Vykynuté těsto roztáhneme na předem vymazaný a vysypaný plech, potřeme ho tvarohem a naklademe švestky jednu vedle druhé (klademe je šlupkou dolů). Nakonec už jen stačí rovnoměrně posypat posypkou a koláč může do trouby. 
Vykynuté těsto tvoří takovéhle bubliny


Roztáhnout, natřít, naklást ovoce a posypat



Vypeckované a rozpůlené švestky
Pečeme na 180° asi 30 minut (platí pro horkovzdušnou troubu).
Koláč je výborný a i kdyby nebyl, tak vám aspoň příjemně provoní celý dům/byt. Dobrou chuť! 



Hotový koláč


Kynutý koláč se švestkami a tvarohem


Kynutý koláč se švestkami a tvarohem



Žádné komentáře:

Okomentovat