 |
| Kynutý koláč se švestkami a tvarohem |
Omlouvám se za to, že jsem nepřidala recept už dřív. Dneska vám to, ale vynahradím. Během tohoto týdne vás čeká několik švestkových receptů a prvním z nich je kynutý koláč s tvarohem. Jde o trochu těžší recept, ale hlavně je to recept časově náročnější než recepty předchozí. Ale není se čeho bát, takže šup do obchodu pro kvasnice a hurá do toho!
Ingredience:
Těsto:
- 100 g másla (já používám na pečení Heru, Stellu, ...)
- 600 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 200 ml mléka
- 1 kostka droždí (42 g)
- 2 vejce
- sůl
Náplň:
- 500 g švestek
- 250 g tvarohu (použila jsem ve stříbře, ale může být i vaničkový)
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr (ne vanilinový!)
- 100 g másla (zase můžete nahradit Herou, Stellou, ...)
- 180-200 g polohrubé mouky
- 120 g moučkového cukru
 |
| Tohle všechno budete potřebovat |
Nejdřív si připravíme kvásek. Do misky si nalijeme asi půlku mléka a dáme na chviličku ohřát do mikrovnky (max. 10 sekund). Mléko by mělo být vlažné ne horké, protože jinak byste na kvásek čekali marně. Do mléka přidáme asi 1/3 cukru a nadrobíme také kvasnice. Dáme stranou a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).
 |
| Kvasnice nadrobíme do oslazeného vlažného mléka |
Mezitím si můžete navážit mouku, odpeckovat a rozpůlit švestky nebo si prostě jen pustit televizi. Vzešlý kvásek přidáme do mísy, do které jste si navážili mouku. Přidáme celá vejce, špetku soli a zbytek mléka i cukru. Rozpustíme máslo a přidáme ho do směsi. Do ruky vezmeme vařečku a těsto zpracováváme tak dlouho, dokud nebude hladké. Potom ho překryjeme utěrkou a necháme přibližně hodinu kynout.
 |
| Těsto zpracujeme dohladka a necháme hodinu kynout |
Teď přichází čas na "náplň". Během kynutí byste měli stihnout si připravit švestky, posypku a tvarohovou směs na potření těsta.
Posypku připravíme tak, že si dáme do mísy polohrubou mouku a moučkový cukr. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a mezi prsty prosypáváme, rozmělňujeme, drobíme a patláme dokud nevznikne promísená směs sypkého charakteru.
 |
| Změklé máslo nakrájíme na kousky |
 |
| Takhle nějak vypadá posypka |
Těsto je dobré potřít právě tvarohem, protože nebude působit tak vysušeně a navíc tvaroh a švestky je dokonalá kombinace. V misce smícháme tvaroh s jedním celým vejcem a vanilkovým cukrem. Věděli jste, že právě teď v ruce nedržíte vanilkový cukr, ale vanilinový. No jen se pořádně koukněte na obal a přečtěte si ho. Pokud si říkáte, že jediný rozdíl jsou 2 písmenka, mýlíte se. Když pytlíček otočíte a pozorněji se podíváte na složení, zjistíte, že vanilinový cukr se s vanilkou nikdy nepotkal. Proč tohle všechno povídání? No protože vanilkový cukr je prostě lepší než nějaký na prach rozemletý cukr s aromatickými přísadami. Jedinou nevýhodou vanilkového cukru je cena.
 |
| Tvarohová směs na potření těsta |
 |
| Rozdíl není jenom v názvu, ale i v chuti... |
 |
| ...a hlavně ve složení |
Jdeme do finále! Vykynuté těsto roztáhneme na předem vymazaný a vysypaný plech, potřeme ho tvarohem a naklademe švestky jednu vedle druhé (klademe je šlupkou dolů). Nakonec už jen stačí rovnoměrně posypat posypkou a koláč může do trouby.
 |
| Vykynuté těsto tvoří takovéhle bubliny |
 |
| Roztáhnout, natřít, naklást ovoce a posypat |
 |
| Vypeckované a rozpůlené švestky |
Pečeme na 180° asi 30 minut (platí pro horkovzdušnou troubu).
Koláč je výborný a i kdyby nebyl, tak vám aspoň příjemně provoní celý dům/byt. Dobrou chuť!
 |
| Hotový koláč |
 |
| Kynutý koláč se švestkami a tvarohem |
 |
| Kynutý koláč se švestkami a tvarohem |
Žádné komentáře:
Okomentovat