 |
| Tiramisu podle mamky |
Je tu další recept. Tentokrát asi můj nejoblíbenější dezert, samozřejmě až po cheesecaku, Tiramisu. Jedná se o trošku upravený recept, protože pochybuji, že má doma každý třeba Amareto. Tiramisu jsem dělala už několikrát, ale nikdy ne sama bez mamky, takže jsem dneska měla premiéru. Byly to docela nervy, aby se vše povedlo, ale i přes menší obtíže teď Tiramisu odpočívá v ledničce, aby bylo zítra ještě lepší!
Recept je dělaný pro 3 osoby a příprava mi zabrala asi 45 minut, ale Tiramisu je vážně lehký, takže se nebojte a směle do toho!
 |
| Potřeba jsou jen vejce, mascarpone, káva, cukr a piškoty |
Ingredience:
- 4 vejce
- 250 g mascarpone
- 4 lžíce cukru
- 300 g cukrářských piškotů
- 1/2 hrnku vlažné kávy
- lžička vanilkového extraktu (nemusí být, ale bez něj to není ono)
- kakao na posypání (můžete nastrouhat i čokoládu)
Do hlubší mísy si rozklepneme celá vejce, přidáme všechen cukr a šleháme dokud nám nevznikne hustší směs.
 |
| Takhle nebo aspoň podobně by směs vajec a cukru měla vypadat |
Potom přidáme mascarpone a lžičku vanilkového extraktu a šleháme. Šleháme, šleháme a pořád šleháme.
 |
| Vanilkový extrakt z Marks&Spencer (neplatí mi za reklamu :/) |
Když se vám bude zdát, že už je něco špatně, nebojte není, prostě to jen trvá, třeba 10 minut. Jak poznáte, že už jste šlehali dost? No, těžká otázka, prostě směs bude hustá a po krajích se bude jakoby "srážet". V tuto chvíli odložíme mixér a nalijeme si kávu do hlubokého talíře.
 |
| Piškoty omáčíme ne namáčíme |
 |
| Takhle nějak by měl vypadat omočený piškot |
Připravíme si sklenice (můžete použít třeba dortovou formu nebo velkou misku a potom Tiramisu nabírat lžící) a začneme namáčet piškoty. Namáčíme z obou stran, ale pozor piškot nesmí být rozmočený!
Namočené Omočené piškoty skládáme jeden vedle druhého, potom naneseme asi 1 cm vysokou vrstvu mascarpone, na kterou zase naklademe piškoty.
 |
| Vrstvy střídáme piškoty-krém-piškoty-krém... |
Takhle pokračujeme, krém-piškoty-krém-piškoty, dokud nám stačí krém, pamatujte na to, že vám musí vystačit na poslední vrstvu. Teď už zbývá jenom poprášit kakaem (kakao není Granko) popřípadě posypat nastrouhanou čokoládou. Tiramisu dáme chladit do lednice, nejlépe až do druhého dne, všechno se totiž uleží a Tiramisu je vážně výborné...dobrou chuť!
 |
| Nakonec Tiramisu posypeme kakaem a/nebo nastrouhanou čokoládou |
 |
| Hotové Tiramisu |
 |
| Já naplnila sklenice, ale můžete použít třeba obyčejnou mísu :) |
Žádné komentáře:
Okomentovat