úterý 16. září 2014

Obrácený koláč s karamelovými hruškami

Hotový obrácený koláč s karamelovými hruškami
Obrácený koláč s karamelovými hruškami...už jenom ten název se mi hrozně líbil a tak když jsem narazila na recept, řekla jsem si, že ho musím hned vyzkoušet. Recept jsem si upravila k obrazu svému a výsledkem je tahle dobrota. Pokud jste milovníkem zázvoru, do těsta si ho přidejte ještě čajovou lžičku, což u mě, jakožto jeho zarytého odpůrce, nepřipadá v úvahu. Koláč je hrozně jednoduchý a příprava zabere asi 30 minut (+ 35 minut pečení). Doufám, že nebudete pouze koukat na fotky, ale seženete pár hrušek a recept vyzkoušíte :)



Ingredience:

Topping:

Na topping je potřeba celkem dost cukru
  • 4-5 hrušek
  • 200 g cukru krystal
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 ml vlažné vody
  • 50 g másla (tuku na pečení)

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 g másla (tuku na pečení)
  • 200 ml mléka
  • 2-3 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • špetka soli

A zase můj oblíbený vanilkový extrakt
Nejdříve si připravíme spodek (po obrácení vršek) koláče. Oloupeme si hrušky, které nakrájíme na asi 3 mm silné plátky a vykrojíme jadřince. Hrušky naskládáme do formy. Já použila normální plech, ale pokud máte doma vysokou, kovou pánev, kterou můžete dát do trouby, můžete ji klidně použít (dortová forma je nevhodná, protože netěsní a karamel by z ní vytekl do trouby a hroozně by to smrdělo). Hrušky skládáme jednu vedle druhé, rozkrajujeme je a pokládáme tak, aby jimi bylo pokryto celé dno plechu.

Mělo by být pokryto celé dno
Teď přichází řada na přípravu karamelu. do pánve si nasypeme 200 g krystalu a 150 g třtinového cukru a zalijeme 100 ml vlažné vody. Za stálého míchání zahříváme až do chvíle, kdy se začnou tvořit bublinky a směs v pánvi skoro zčerná. V tomto bodě musíte dávat velký pozor, aby jste karamel nepřepálili.

Karamel musíme pořád míchat, aby se nepřipálil
Hned potom co spatříte bublinky, odstavte z "ohně" a přidejte 50 g másla a míchejte dokud se máslo úplně nerozpustí a co nejlépe nepromíchá s karamelem. Já jsem při promíchávání dala pánev na hořák, ale na tu úplně nejnižší teplotu, aby se mi máslo lépe promísilo s karamelem. Směs karamelu a másla nalijeme do plechu tak, aby karamelem byly pokrytu úplně všechny hrušky. 

Máslo má být s karamelem pořádně spojené
Těsto připravíme v pár krocích. Nejdříve si do misky dáme změklé máslo (je dobré ho dát na 5-10 vteřin do mikrovlnky) a asi minutu šleháme. Potom přidáme cukr a znovu šleháme dokud nám nevznikne tmavší směs krémovitého charakteru. Do misky přidáme vajíčka (po jednom) a šleháme dokud nevznikne hladká, dalo by se říct, že skoro pěna. 

Takhle vypadá směs másla, cukru a vajíček
Přisypeme skořici, prášek do pečiva a mouku. V hrníčku nebo menší misce si smícháme mléko a vanilkový extrakt a poté za stálého šlehání přiléváme k mouce. Chvíli šleháme dokud se vše důkladně nepromísí.

Výsledné těsto je nadýchané a hladké
Koláč je už téměř hotový, stačí jenom vylít těsto na hrušky a rovnoměrně ho rozetřít po celé ploše. Plech dáme do trouby rozehřáté na 180° a pečeme zhruba 35 minut. Koláč by měl být zlatavý a pokud do středu zapíchnete špejli a vytáhneme, měla by být čistá.

Pečeme dokud není povrch koláče zlatavý
Po vytáhnutí z trouby necháme 10-15 minut stydnout. Potom po krajích objedeme nožem, koláč vyklopíme a vrátíme zpět druhou stranou (tou s hruškami) nahoru. A je to! Koláč je výborný za studena i za tepla, podávaný se šlehačkou nebo bez ní. Dobrou chuť!

Převrácený koláč


Obrácený koláč s karamelovými hruškami

Obrácený koláč s karamelovými hruškami

Obrácený koláč s karamelovými hruškami

Žádné komentáře:

Okomentovat