 |
| Dýňová polévka z Hokaido |
Jak už jsem psala minulý týden, tentokrát mám pro vás připravenou dýňovou polévku (poznámka pro milovníky masa, maso bude nebojte!). Ovšem nepředstavujte si hustý dýňový krém, to byste byli potom zklamaní. Tato polévka je spíš řidší, ale pokud se vám podaří dobře dochutit, budete se olizovat až za ušima. Polévka je jednoduchá, tak hurá do toho!
Ingredience:
 |
| Dvě základní suroviny: dýně Hokaido a smetana |
- 800 g dýně Hokaido )může být i jiná odrůda)
- 6 lžic olivového oleje/ 100 g másla
- 400 ml smetany na šlehání (dva kelímky)
- 500 ml horké vody
- sůl, pepř
- kari
- bobkový list
Dýni rozkrojte a vyndejte semínka i s vlákny (lžící to jde nejlépe). Semínka můžete buď vyhodit nebo schovat a později opražit. Potom dýni oloupejte škrabkou na brambory, mně to moc nešlo, takže když vám to taky nepůjde nic si z toho nedělejte, ale hlavně to nevzdávejte! Oloupanou dýni nakrájejte na větší kostky (cca. 5 cm).
 |
| Vcelku fotogenické slupky z dýně...ach ty barvy podzimu |
 |
| Na semínka je nejlepší použít lžíci |
Ve větším hrnci si rozehřejte olivový olej, pokud preferujete máslo, tak rozehřejte máslo. Přidejte dýni a krátce orestujte, to znamená 3-4 minuty. Potom do hrnce přilijte 500 ml horké vody, přidejte jeden bobkový list a trochu osolte. Dýni vaříme dokud nezměkne, záleží na dýni a jejím druhu, ale přibližně to trvá 7-10 minut.
 |
| Osmahlou dýni zalijte horkou vodou a vařte do změknutí |
Až bude dýně měkká, stáhněte hrnec z ohně, vyndejte bobkový list a přilijte smetanu. vezměte ponorný mixér a polévku důkladně rozmixujte. Pozor, pokud budete mít hrnec plný tak, jako já, doporučuji odlít trochu vedle a mixovat při menším množství. Sice zašpiníte další kus nádobí, který budete muset omýt (dát do myčky), ale lepší omýt ten jeden kastrůlek než utírat celou kychyň, věřte mi ;)
 |
| Ponorným mixérem polévku rozmixujeme... |
 |
| ...a budeme se snažit udělat co nejmenší nepořádek |
Po rozmixování (a dolití odlité části) dochuťte solí a pepřem a přidejte asi tak lžičku kari. To totiž dodá polévce krásně žlutou barvu a v kombinaci s chutí bobkového listu se vytvoří zajímavá chuť.
Tak a polévka je na světě, podávat můžete s opečenými kostičkami bílého chleba a posypané třeba pažitkou. Dobrou chuť a náladu do podzimních dní! :)
 |
| Hotová dýňová polévka (mně zbylo ještě trochu zakysané smetany, tak jsem si ji přímíchala do misky) |
Žádné komentáře:
Okomentovat