středa 29. října 2014

Pečená vepřová kýta

Pečená vepřová kýta
Když táta přinesl kilovou vepřovou kýtu se slovy, že potřebuje být rychle po obědě, tak ať si něco vymyslím a udělám oběd,  byla jsem trošku zaskočená a deset minut jsem pouze stála a zírala před sebe na maso. A potom...že by nápad? Připadala jsem si jako Babica, když jsem lítala po kuchyni, v hlavě jsem si škrtala jednu surovinu po druhé a říkala si, že to bude vpohodě, že ji něčím náhradním. Nakonec jsem našla 3 rajčata,  červené víno, mrkev, celer no a tu kýtu.  Toť vše. Nic moc co? Až do chvíle než jsem finální pokrm ochutnala, jsem byla na pochybách co z toho vlastně vyleze, ale musím se pochválit,  když to nikdo jiný neudělá,  bylo to vážně dobrý. Doporučuju vám tenhle pokrm vyzkoušet,  třeba na nedělní oběd :)


Červené, celer a mrkev v kombinaci s česnekem a rajčaty je to mňamka!

Ingredience:

1 kg vepřové kýty
100 g pasírovaných rajčat
3 stroužky česneku
2 mrkve
1/4 celeru
100 ml červeného vína
100 ml vývaru (stačí rozpuštěný bujón)
3 rajčata
olivový olej,  sůl, bylinky


Přidat můžete i nějakou uzeninu nebo slaninu.



Začneme s česnekovo-rajčatovou pastou. Pasírovaná rajčata dáme do misky a přidáme rozmačkané stroužky česneku.  Promícháme a necháme pastu čekat na svoji slavnou chvíli.

Rajčatovo-česneková pasta dodá masu ten správný šmak

Mrkev a celer si nakrájíme na malé kostičky a hodíme je do pekáče,  zalijeme vínem a vývarem.

Doporučuji kořenovou zeleninu nakrájet na menší kousky, chuť celeru bude potom snesitelnější :)


Kořenová zelenina s červeným vínem nikdy nezklame

Kýtu rozkrájíme na plátky, ovšem nedokrojíme poslední centimetr, tudíž nám vznikne takový "ježek". Každý plátek potřeme rajčatovou pastou a vložíme do vzniklé "kapsy" plátek rajčete, můžete přidat i plátek slaniny nebo kousek uzeniny.
Po rozkrájení kýty vznikne takový "ježek"


Maso naplníme rajčaty a potřeme pastou



Nakonec jsem maso posypala směsí bylinek a osolila
Celou kýtu vložíme do pekáče s mrkví, celerem, vínem a vývarem a potřeme ji zbytkem pasty. Nakonec pokapeme olivovým olejem posypeme bylinkami, osolíme a dáme péct do trouby na 180º. Pečeme 1, 5 hodiny a v průběhu pečení potíráme výpekem.
Po upečení nakrájíme kýtu na plátky a podáváme.  Já jsem jako přílohu zvolila rýži, ale i pečené brambory musí být super :)


Upečené maso vypadá krásně, ještě líp voní a chutná vážně skvěle!


Upečená kýta po rozkrojení

Ach ten serving...


Pečená vepřová kýta na víně s rajčaty podávaná s rýží

Ještě má maličkost...

Žádné komentáře:

Okomentovat