![]() |
| Pečená vepřová kýta |
Když táta přinesl kilovou vepřovou kýtu se slovy, že potřebuje být rychle po obědě, tak ať si něco vymyslím a udělám oběd, byla jsem trošku zaskočená a deset minut jsem pouze stála a zírala před sebe na maso. A potom...že by nápad? Připadala jsem si jako Babica, když jsem lítala po kuchyni, v hlavě jsem si škrtala jednu surovinu po druhé a říkala si, že to bude vpohodě, že ji něčím náhradním. Nakonec jsem našla 3 rajčata, červené víno, mrkev, celer no a tu kýtu. Toť vše. Nic moc co? Až do chvíle než jsem finální pokrm ochutnala, jsem byla na pochybách co z toho vlastně vyleze, ale musím se pochválit, když to nikdo jiný neudělá, bylo to vážně dobrý. Doporučuju vám tenhle pokrm vyzkoušet, třeba na nedělní oběd :)
![]() |
| Červené, celer a mrkev v kombinaci s česnekem a rajčaty je to mňamka! |
Ingredience:
1 kg vepřové kýty
100 g pasírovaných rajčat
3 stroužky česneku
2 mrkve
1/4 celeru
100 ml červeného vína
100 ml vývaru (stačí rozpuštěný bujón)
3 rajčata
olivový olej, sůl, bylinky
100 g pasírovaných rajčat
3 stroužky česneku
2 mrkve
1/4 celeru
100 ml červeného vína
100 ml vývaru (stačí rozpuštěný bujón)
3 rajčata
olivový olej, sůl, bylinky
Přidat můžete i nějakou uzeninu nebo slaninu.
![]() |
| Rajčatovo-česneková pasta dodá masu ten správný šmak |
Mrkev a celer si nakrájíme na malé kostičky a hodíme je do pekáče, zalijeme vínem a vývarem.
![]() |
| Doporučuji kořenovou zeleninu nakrájet na menší kousky, chuť celeru bude potom snesitelnější :) |
![]() |
| Kořenová zelenina s červeným vínem nikdy nezklame |
Kýtu rozkrájíme na plátky, ovšem nedokrojíme poslední centimetr, tudíž nám vznikne takový "ježek". Každý plátek potřeme rajčatovou pastou a vložíme do vzniklé "kapsy" plátek rajčete, můžete přidat i plátek slaniny nebo kousek uzeniny.
![]() |
| Po rozkrájení kýty vznikne takový "ježek" |
![]() |
| Maso naplníme rajčaty a potřeme pastou |
![]() |
| Nakonec jsem maso posypala směsí bylinek a osolila |
Celou kýtu vložíme do pekáče s mrkví, celerem, vínem a vývarem a potřeme ji zbytkem pasty. Nakonec pokapeme olivovým olejem posypeme bylinkami, osolíme a dáme péct do trouby na 180º. Pečeme 1, 5 hodiny a v průběhu pečení potíráme výpekem.
Po upečení nakrájíme kýtu na plátky a podáváme. Já jsem jako přílohu zvolila rýži, ale i pečené brambory musí být super :)
![]() |
| Upečené maso vypadá krásně, ještě líp voní a chutná vážně skvěle! |
![]() |
| Upečená kýta po rozkrojení |
![]() |
| Ach ten serving... |
![]() |
| Pečená vepřová kýta na víně s rajčaty podávaná s rýží |
![]() |
| Ještě má maličkost... |













Žádné komentáře:
Okomentovat