
K podzimu neodmyslitelně patří i sklizeň jablek, proto jich i my doma máme víc než dost. Co s nimi, žejo? Ty hezké si většinou necháte na svačinu, ale co s těmi staršími, padanými nebo potlučenými. Štrúdl, jasný, ale co zkusit udělat i něco jiného než tuhle ve všech domácnostech pečenou klasiku?
Francouzský jablkový koláč chutná božsky, není s ním skoro žádná práce a vypadá, jako byste nad jeho přípravou strávili hromadu času. Abych vás pro něj nadchla ještě předtím, než ho ochutnáte, připravila jsem seznam důvodů proč je lepší než jablečný závin lidově zvaný štrúdl.
- voní líp
- vypadá líp
- jablka po upečení vypadají pořád jako jablka
- nejsou v něm rozinky
- nepotřebujete listové těsto...kde ho seženete třeba v neděli
- když už jsem u toho těsta...většinou ho dáváte do mrazáku a co s kusem ledu, když potřebujete rychle něco upéct
- neostrouháte si prsty
- líp se převáží
- potíráte ho pálenkou
- a zvládne ho úplně každý
Ingredience:
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g másla/tuku na pečení typu Hera (pokojové teploty)
- 2-3 lžíce vody
- 1 žloutek
- špetka soli
- 4-5 jablek
- 100 g cukru (doporučuju na půl normální krystal a třtinový)
- skořice
- trocha másla/tuku na pečení
- 4 lžičky marmelády (meruňková, jahodová, rybízová, ale mám vyzkoušený i pečený čaj)
- 2 lžíce aromatického alkoholu (ne rum)
Začneme těstem. Na vál si odvážíme obě mouky, můžete je prosypat, já to nedělám a koláč se bez toho také obejde. Doprostřed uděláme důlek, do kterého vložíme žloutek, na kousky nakrájené máslo/tuk na pečení a přidáme i špetku soli. Směs prsty rozmělníme, dokud nebude připomínat míchaná vajíčka.
 |
| Takhle vypadá těsto předtím,než do něj přidáme vodu |
Znovu uděláme ve směsi důlek, do kterého vlijeme 2-3 lžíce vody. Těsto zpracováváme dokud se všechno krásně nespojí. Potom ho dáme na chvíli do lednice, aby se nám při práci tolik nelepilo.
Mezitím si oloupeme jablka, rozkrojíme je na půlky a vykrojíme z nich jádřince. Dvě z nich nakrájíme na 2 milimetry tlusté plátky (odhadem), zbytek nasekáme na nepravidelné kousky.
Těsto vytáhneme z lednice a vložíme do vymazané dortové formy. Můžete použít i plech s vysokým okrajem, ale potom raději přidejte jedno jablko a také ho nakrájejte na plátky. Těsto vytlačíme prsty do odpovídajícího tvaru formy a nezapomeneme ho roztáhnout i na její okraje.
 |
| Těsto vytlačíme i na okraje |
Na těsto nasypeme kousky jablek, posypeme je rovnoměrně cukrem a poprášíme skořicí. Poté naskládáme po celé ploše plátky jablek, malinko pocukrujeme, můžeme znovu přidat skořici a poházíme kousky másla.
 |
| Takhle vypadal můj koláč před pečením. Moc vysoké okraje stlačte dolů, ať koláč potom vypadá hezky. |
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180° asi 45 minut. Pokud chcete koláč vylepšit na posledních 5 minut troubu nastavte na grill, ale pozor ať ho nespálíte! Až koláč vytáhnete, v hrníčku smíchejte marmeládu s alkoholem. Vřele doporučuji višňovku, ale použít můžete téměř všechno, jen se zkuste vyhnout tomu rumu. Touto směsí potřeme povrch koláče a máme hotovo. Jenom ještě upozornění, jablka pustí docela dost šťávy, tak dortovou formu moc nenáklánějte ať vám nevyteče.
 |
| Nekvalitní fotka ihned po vytáhnutí z trouby |
 |
| Koláč na průřezu |
 |
| Francouzský jablkový koláč den poté |
 |
| Křehké těsto, zkaramelizovaná jablka...prostě je úžasný |
Žádné komentáře:
Okomentovat