středa 26. listopadu 2014

Les Moules-Slávky na víně

Po dlouhé době přidávám další recept a moc se za to omlouvám, ale měla jsem toho teď nějak moc a vařit jsem moc nezvládala. Nemusíte se bát všechno vám vynahradím, protože už mám v hlavě pár nápadů a určitě nepřijdete ani o nějaké vánoční recepty a příspěvky.

Slávky na bílém víně
Jak jste se již mohli dozvědět v názvu dnešním receptem jsou slávky. Konkrétně na víně. Asi si říkáte, proč to tam mám i francouzsky. Na to mám velice jednoduché vysvětlení. U nás doma slávky milujeme a je to sváteční jídlo a neřekneme jim jinak než "muli".

Vím, že většina z vás nad nimi ohrne nos už jen kvůli jejich vzhledu, ale zkuste se od něj oprostit a vychutnat si jejich chuť. Až na ně někdy v obchodech narazíte, zkuste si je schválně koupit a uvařit, třeba podle tohohle receptu, který je asi nejčastější a mnou už několikrát prověřený.



Ingredience:

  • 1,5 kg slávků
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 100 g celeru
  • hladkolistá petržel
  • 1/2 pórku
  • 2 dcl bílého vína
  • 50 g másla

Ze všeho nejdřív musíte slávky pořádně omýt a očistit. Dobrým pomocníkem vám bude zcela jistě i nůž, protože slávky mají často takovou "bradku", kterou je potřeba seškrábnout stejně jako i další nečistoty. Důležité upozornění, slávky, které jsou prasklé, otevřené nebo jinak poškozené rovnou vyhoďte, pokud nechcete riskovat bezesnou noc.

Očištěné slávky s hladkolistou petrželí

Kořenovou zeleninu si nakrájíme na nudličky. V kastrolu si rozehřejeme máslo a přidáme zeleninu. Chvíli orestujeme, aby se nám krásně uvolnily chutě.

Kořenová zelenina krásně voní a ještě líp chutná!
Zalijeme vínem a přidáme slávky. Přihodíme celý svazek hladkolisté petržele. Přiklopíme pokličkou a vaříme dokud se nám slávky neotevřou, to znamená asi 5 minut. Během vaření párkrát promícháme, aby se nám náhodou něco nepřichytilo ke dnu. Voila, máme hotovo!

Když už si nepochutnáte, budete mít alespoň nádherně provoněnou kuchyň


Podáváme s bílou bagetou, ale třeba i s v troubě pečenými hranolky. My si ještě mícháme takový majonézový dresing (majonéza, bílý jogurt/tvaroh), do kterého si slávky namáčíme. Zkuste také zeleninu, kterou mám snad na celém tomhle gurmánském pokrmu úplně nejraději :)

Pozor! Jíme pouze otevřené slávky. Zavřené nebo prasklé rovnou házíme do koše.

Bílá čerstvá francouzská bageta je ideální přílohou
Protože se jedná o netradiční jídlo, tak se asi hodí vysvětlit, jak se slávky správně jí. Dovoluji si myslet, že v tomhle jsem docela přeborník, protože slávky baštím asi od čtyř let a jsem na nejedné fotce japonských turistů :D
Slávky se jedí rukama. Sníst první je vždy nejhorší, protože ještě nemáte "kleštičky", kterými byste živočicha vytáhli ze schránky, proto použijte vidličku. Ulitu slávky nerozlamujte na dvě části ani ji nevyhazujte, protože právě ji budete dál používat jako kleštičky. No a to je asi všechno, stačí už jen popřát "Bon appétit!"




Živočich nevypadá příliš vábně, to uznávám...

Moje kleštičky a majonézový dresing v pozadí


Žádné komentáře:

Okomentovat