středa 8. října 2014

Sýrové špecle

Sýrové špecle podávané s osmaženou cibulkou


Další recept řadící se do kategorie super easy, sýrové špecle. Jde o velice dobrou a chutnou večeři, kterou si každý může přizpůsobit k obrazu svému. Já použila eidam a nivu, ale v podstatě se hodí jakýkoli sýr. To samé s kefírovým mlékem, být tam nemusí, ale když se rozhodnete ho vynechat, tak ho nahraďte stejným množstvím smetany. Kousky osmaženého kuřecího masa určitě také nic nezkazíte.


Ingredience:

Ingrediencí je málo..
  • 500 g špeclí
  • 150 g nivy
  • 200 g eidamu (cihla)
  • 150 ml smetany na vaření
  • 200 ml kefírového mléka
  • 1 střední cibule
  • sůl, pepř
  • bylinkové koření





Na dno zapékací misky naskládejte část špeclí. Špecle posypejte trochou nastouhaného sýra a přidejte další vrstvu špeclí. Vrstvy střídáme a poslední vrstvou je sýr. 


Kombinace sýrů může být různá, já použila nivu a obyčejný eidam
Sýr stačí nastrouhat na hrubém stuhadle

Vrstvy střídáme, u mě vyšly tři vrstvy špeclí 
Rovnoměrně posypeme solí a pepřem a přídáme bylinky podle chuti. Já použila tymián a bylinkovou sůl. Protože mám ráda ostřejší jídla přidala jsem ještě trochu chilli, ale super budou i špecle s kari. Po okořenění zalijeme smetanou a kefírem, pokud nemáte smetanu použijte mléko (á la Babica). Takto připravenou zapékací misku dejte do trouby a pečte 20 minut.

Je jedno kolik špeclí dáte na každou vstvu, stejně se to později promíchá

Zalijte smetanou, kefírem, popřípadě mlékem

Koření zvolte podle chuti

Po 20 minutách vyndejte a špecle důkladně promíchejte a dejte do znovu trouby. Po dalších 5 minutách vyndejte a ještě jednou promíchejte, znovu dejte do trouby na 10 minut. 
Mezitím oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka a osmažte dozlatova. Pekáč vyndejte z trouby, naposledy promíchejte a můžete servírovat. Dobrou chuť! :)
Po upečení ješte jednou špecle promícháme, aby byly důkladně obalené sýrem


Je to mňamka...ale bacha na jazyk! 

Hotové sýrové špecle podávané s dozlatova osmaženými cibulovými kroužky

Žádné komentáře:

Okomentovat